Wilde staking en vluchtvertraging


17 april 2018 om 09:09 door

Nieuw arrest vluchtvertraging en vluchtannulering Hof van Justitie Europese Unie
Vandaag, 17 april 2018, heeft het Hof van Justitie een nieuw arrest gewezen. Een wilde staking van vliegend personeel is geen buitengewone omstandigheid op basis waarvan een luchtvaartmaatschappij zich kan bevrijden van haar compensatieplicht.

EG 261/2004
De Verordening EG 261/2004 (Denied Boarding Compensation ook wel genoemd) en nodige arresten (Sturgeon) stellen dat passagiers recht hebben op compensatie in het geval van een vluchtvertraging of vluchtannulering die meer dan 3 uur vertraging op de eindbestemming oplevert. Deze vergoeding bedraagt 125 tot 600 euro per persoon, afhankelijk van de vertraging en afstand. Ook een overboeking van een vlucht kan betekenen dat de passagier recht heeft op compensatie. Indien een vlucht gewijzigd wordt binnen 2 weken voor vertrek en ook dán komt u 3 uur later aan dan in eerste instantie geboekt en bevestigd, heeft u recht op compensatie.

Nieuwe arrest
In dit nieuwe arrest ging het om vluchten van TUIfly die vanwege een aangekondigde reorganisatie/herstructurering tot gevolg had dat enorm veel piloten en ander vliegend personeel zich massaal ziek meldden. Een gewone staking viel al binnen de risicosfeer van de luchtvaartmaatschappij. Indien er in dat geval een vluchtvertraging of annulering plaatsvond, moest de luchtvaartmaatschappij compenseren. Recent had dit grote financiële gevolgen voor Transavia bijvoorbeeld vanwege een staking.

Duitsland
In dit geval had de Duitse rechter het Hof verzocht vragen te beantwoorden om de gevolgen van een wilde staking uit te leggen. Het Hof van Justitie oordeelde nu dat een wilde staking, een onaangekondigde staking, binnen de risicosfeer van de luchtvaartmaatschappij ligt en inherent is aan de normale uitoefening van het bedrijf van de airline.

Is uw claim ooit afgewezen?
Bedenk dat de verjaringstermijn in vele landen soms enkele jaren bedraagt. U kunt uw claim voor een vluchtvertraging of annulering van uw vlucht soms alsnog (weer) indienen. Voor een vrijblijvend advies kunt u ons altijd mailen.

Eerder nieuws
Vluchtvertraging, annulering en overboeking HIER en Vluchtwijzing en compensatie aansluitende vluchten HIER en Vergelijk tarieven claimbureaus vluchtvertraging HIER

Meer nieuws

Wij gaan door als u niet verder komt