Bundesgerichtshof oordeelt dat ook een vluchtvertraging a.g.v. een vervangende vlucht recht geeft op compensatie
Op 10 oktober 2017 is het volgende een feit geworden. In de zaak A. ZR 73/16 (HIER) ging het om een vlucht van Singapore Airlines naar Singapore met vervolgens een doorvlucht naar Sydney. Het betrof een one-ticket. Singapore Airlines moest het eerste deel naar Singapore om wat voor reden dan ook echter cancelen. Singapore Airlines bood de reizigers in de plaats hiervan een vervangende vlucht met Lufthansa aan. Het Bundesgerichtshof in Duitsland (Karlsruhe) is feitelijk het hoogste rechtsprekende orgaan. Tegen deze uitspraak is nu geen beroep of bezwaar meer mogelijk.
Vluchtvertraging
De vervangende vlucht met Lufthansa vloog op een twee uur later schema naar Singapore. Singapore Airlines dacht derhalve dat de aansluiting naar Sydney gewoon gehaald kon worden. Lufthansa vloog zelf echter iets vertraagd. Als gevolg hiervan misten de reizigers de aansluiting naar Sydney. Ze kwamen hier zelfs uiteindelijk meer dan 23 uur later aan.
Singapore Airlines aansprakelijk gesteld
Singapore Airlines werd hierop aangesproken en uiteindelijk gedagvaard. De advocaat van Singapore Airlines betoogde dat zijn cliënt Singapore Airlines niet meer kon doen dan een passend alternatief bieden. Singapore Airlines meende zelfs dat Lufthansa nu dan maar voor de eventuele compensatie voor de vluchtvertraging moest opdraaien. De reizigers hielden echter vol dat Singapore Airlines hierop aangesproken kon worden. Ondanks het feit dat Lufthansa volgens de normale planning op tijd zou zijn geweest in Singapore om de doorvlucht te halen.
Uitspraak rechter
Dat de alternatieve vlucht van Lufthansa volgens het schema op tijd zou komen, vindt het Bundesgerichtshof niet ter zake doen. De rechtbank oordeelde weliswaar dat de reizigers Lufthansa mochten en konden aanspreken op de compensatie, maar dat zij tegelijkertijd ook het recht hadden Singapore Airlines aansprakelijk te stellen. Singapore Airlines had ten slotte de oorspronkelijke vlucht geannuleerd en blijft daarom verantwoordelijk richting de reizigers. Singapore Airlines moet de reizigers conform de Verordening EG 261/2004 600 euro per persoon betalen plus alle proceskosten.
Zelf bijstand nodig? ReisRecht kent het gunstigste tarief.
Mail info@reisrecht.nl
Vergelijk tarieven compensatie vluchtvertraging no cure no pay
Succesvol tegen onder andere: KLM, Air France, United Airlines, Corendon, Ethiopian Airlines, Aer Lingus, Air Arabia, Airberlin, TUIFly, Arkefly, Easyjet, Germanwings, Iberia, British Airways, JetAirFly, Jetstar, Norwegian Airlines, Onur Air, Pegasus, Ryanair, Eurowings, Niki, Thomas Cook Airlines, Transavia, Tui Fly, Vueling, Wow Air, Etihad, Lufthansa, Finnair, AlItalia.
Meer nieuws