Op Bali gestrande reizigers, hulp en bijstand


28 november 2017 om 20:38 door

Op Bali gestrandde reizigers
Als gevolg van de uitbraak van de vulkaan Agung op Bali zijn vele reizigers gestrand op Bali. In de media, zie HIER wordt gerept over de gebrekkige informatie van reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen die klanten ervaren.

EG 261/2004
In Verordening EG 261/2004 (DBC in de reis-volksmond) en jurisprudentie is bepaald dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor het ‘recht op verzorging’. Niet slechts in het geval van een vluchtvertraging of missen van een aansluiting, maar ook indien er sprake is van buitengewone omstandigheden, dient de airline zorg te dragen voor de gestrandde reizigers. In beginsel zal de luchtvaartmaatschappij de reizigers tot 3 extra nachten van het gedwongen langere verblijf voor haar rekening dienen te nemen. Dit geldt ook voor de verzorging van maaltijden en een telefoontje naar de thuisblijvers.

Hulp en bijstand, zorgplicht
Indien de luchtvaartmaatschappij echter nalaat op te treden ontslaat dat de reisorganisatie niet van haar plicht om hulp en bijstand te bieden. Let wel: in het geval van een pakketreis. Een pakketreis is een samengevoegde reis doorgaans bestaande uit hotels en vlucht die meer dan 24 uur beslaat en bij dezelfde aanbieder is gekocht. De richtlijn EG 90/314 en de Wet op de Reisovereenkomst, BW 7:500, stellen dat de reisorganisator verantwoordelijk is voor al haar hulppersonen. Dus ook voor het eventueel uitblijven van het bieden van zorg. De reisorganisatie dient evengoed te communiceren met haar klanten om de ongemakken in goede banen te leiden. Indien de vliegmaatschappij niet optreedt, is het aan de reisorganisator om haar eigen klanten hulp te bieden. De eventuele schade kan dan achteraf door de klant of de reisorganisator verhaald worden op de luchtvaartmaatschappij. Bedenk wel dat de airline over het algemeen in kennis moet zijn gesteld van het ongenoegen. Zoals in de pers gemeld is social media daartoe een prima medium.

Calamiteitenfonds
Het Calamiteitenfonds treedt slechts op indien reizigers als gevolg van een calamiteit materiële schade leiden van hun langer verblijf of de reis ter plaatse aangepast dient te worden tegen hogere kosten. Indien reizigers nog niet vertrokken zijn naar Bali, kan dus geen aanspraak gemaakt worden op het Calamiteitenfonds. In dat geval heeft de reiziger recht op teruggaaf van zijn reissom.

Een vraag aan ReisRecht?
Mail ons vrijblijvend via info@reisrecht.nl Zie ook HIER

Meer nieuws

Wij gaan door als u niet verder komt