Vertraagde bagage verzekerd


16 januari 2013 om 11:31 door

Reisverzekering geldt ook bij vertraagde bagage

16 januari 2013

Stel dat je vanuit een hevig besneeuwd Nederland naar de Australische zon vliegt en je komt er aan in een Noorse trui met dikke leren schoenen. De meeste reizigers zullen zich het liefst al op het vliegveld ontdoen van hun warme winterkleding. Als dat niet kan omdat de koffer op Schiphol is achtergebleven, dan is dat heel vervelend.

Wanneer het gebeurt, moet op de luchthaven eerst melding gemaakt worden van de achtergebleven bagage. De luchthaven stelt een Property Irregularity Report (PIR) op. Met dit rapport kun je later de bagage ophalen of laten afleveren, maar kun je ook bij je reisverzekeraar bewijzen dat je bagage te laat aankwam. Daarna kun je nieuwe kleding en cosmetica gaan kopen.

Vergoeding varieert
De vergoeding die verzekeraars voor een dergelijk voorval hanteren is verschillend. Bij Interpolis wordt er maximaal 150 euro uitgekeerd voor kleding en toiletartikelen, terwijl bijvoorbeeld London Verzekeringen een maximale vergoeding van 350 euro hanteert. Voor deodorant, een paar slippers en een zwembroek zal de 150 euro afdoende zijn. Maar vlieg je voor een chique diner naar het buitenland, dan kom je met Interpolis niet ver als je een nette pantalon en een overhemd nodig hebt. Bovenal is het belangrijk om van alle aankopen de bonnen te bewaren.

Het PIR document moet overigens ook opgesteld worden als de bagage wel van de band is gekomen, maar er schade aan de koffer is ontstaan tijdens het transport. Met het PIR kunnen de verzekeraars de schade namelijk verhalen op de luchtvaartmaatschappij, als dat een in de Europese Unie gevestigd bedrijf is. Let op dat je niet te laat bent, want sta je eenmaal buiten de bagagehal, dan is het opstellen van een PIR niet meer mogelijk. Je kunt dan niet meer aantonen dat de schade is ontstaan tijdens de vluchtperiode.

De dekking voor te laat gearriveerde bagage geldt alleen wanneer dit gebeurt bij aankomst op de vakantiebestemming. Is de koffer vertraagd op de weg terug naar huis, dan is er geen vergoeding. En net zoals alle schades die gemeld worden op de reisverzekering is het van belang om het voorval zo snel mogelijk na terugkomst bij de verzekeraar te melden.

 

Bron: http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/01/reisverzekering-geldt-ook-bij-vertraagde-bagage

Meer nieuws

Wij gaan door als u niet verder komt