Reisorganisator niet aansprakelijk voor incident met paraglider.


20 februari 2014 om 08:58 door

Zwitserse Federale Hof: causaal verband tussen mogelijke tekortkomingen van reisorganisator en schade ontbreekt.

20 februari 2014

Paraglider
Een reiziger die in 2001 met succes zijn paragliding-opleiding had afgerond boekte in 2002 een paragliding-pakket naar Italië met een reisorganisator . Na enkele eenvoudige vluchten veranderde hij naar een veeleisender paraglider voor ervaren piloten . Bij de tweede poging met deze andere paraglider raakte de reiziger tijdens een crash ernstig gewond.

Overschatte vaardigheden
De reiziger beweerde voor de rechter dat de reisorganisator zijn paragliding-vaardigheden had overschat , dat hij niet goed was geïnstrueerd en dat het personeel had verzuimd om hem te steunen via de radio.

Arrest; niet aansprakelijk
In zijn arrest van 22 januari 2014 oordeelt het Zwitserse Federale Hof ( Bundesgericht ) dat een eenzijdige instorting een overwegend risico bij paragliding is waarmee elke piloot moet kunnen omgaan. Verder was het zeer onwaarschijnlijk dat radiosteun de crash had kunnen voorkomen . Dus, zelfs als alle beweringen van de reiziger waar zouden zijn, dan nog hadden de tekortkomingen van de reisorganisator niet de crash veroorzaakt . Hoewel het contract moest worden gekwalificeerd als een pakketreis met onbeperkte aansprakelijkheid van de reisorganisator in geval van lichamelijk letsel, is bij het ontbreken van voldoende causaal verband de reisorganisator niet aansprakelijk voor het ongeval.

Om de hele uitspraak te lezen klik hier en toets in: 4A_420/2013.

ReisRecht

Meer nieuws

Wij gaan door als u niet verder komt