ILT geeft (nog) geen gevolg aan beschikking Europese Hof.


5 december 2014 om 14:59 door

ILT spreekt op website nog steeds van overmacht bij vluchtvertraging a.g.v. botsing vliegtuigtrap.

5 december 2014

Op 14 november j.l. oordeelde het Europese Hof dat een vertraging als gevolg van een botsing met een vliegtuigtrap geen overmacht oplevert. In zo’n geval is de airline dus verplicht om compensatie te betalen. ReisRecht testte aan de hand van Transavia vlucht HV6117 van 3 oktober 2013 (botsing met een passagierstrap) of deze uitspraak van het Hof door de Nederlandse toezichthouder, de ILT, wordt nageleefd. En wat blijkt?

De ILT spreekt nog steeds van overmacht en voert als reden aan dat sprake is van ‘NEB lijst 19’. De ILT doelt hiermee op nummer 19 van de ‘Concept lijst met buitengewone omstandigheden naar aanleiding van de NEB vergadering op 12 april 2013‘. Het frappante is dat die lijst al vóór de uitspraak van het Europese Hof door zowel de civiele rechter als door de bestuursrechter ongeldig was verklaard. Die lijst was voorafgaande aan de uitspraak van het Europese Hof dus al contra legem, iets wat onlangs nog met zoveel woorden door de Europese ombudsman werd bevestigd.

Nota bene, ook al vond de Transaviavlucht plaats in oktober 2013, de reizigers die hadden geboekt voor die vlucht hebben nog steeds recht op compensatie.

ReisRecht heeft een dringende oproep aan de ILT gedaan om de berichtgeving op zijn website in lijn te brengen met het geldende recht. 

ReisRecht  

Meer nieuws

Wij gaan door als u niet verder komt