Calamiteitenfonds onbegrijpelijk
Het Calamiteitenfonds richt zich niet op de reiziger. Op 6 september 2017 heeft orkaan Irma onder andere op Sint Maarten een verwoestend effect gehad met alle trieste gevolgen van dien. ReisRecht weet als geen ander hoe verschrikkelijk een dergelijke calamiteit een (ei)land en de bevolking kan treffen. Niet enkel de slachtoffers die te betreuren zijn, maar ook de inwoners die soms zonder huis en haard zitten en geruime tijd verstookt blijven van inkomsten zullen nog lang de gevolgen ondervinden.
Reisorganisaties
Hoewel van een geheel ander kaliber, worden ook de reisorganisaties getroffen en is het vaak alle hens aan dek om de calamiteit te handlen. Ze lopen helaas vaak achter de feiten aan door de snelle (sociale) media of berichten van getuigen en journalisten ter plekke. De toeristen die ter plaatse waren of dichtbij genoeg enige calamiteit hebben echter nu eenmaal recht op snelle antwoorden. De reisorganisatie verkeert daarbij soms in een spagaat. Wel of niet evacueren, wel of niet gasten brengen. Hulde vaak voor de reisleiding ter plaatse die de steun en toeverlaat voor zowel reiziger als de reisorganisatie is.
Calamiteitenfonds
De consument betaalt verplicht een premie aan het Calamiteitenfonds. De hoogte ervan doet niet ter zake. Het is een verplichte afdracht, voor zover men denkt. Het Calamiteitenfonds richt zich derhalve op de consument, de klant van de reisbranche. Het fonds laat echter al jarenlang na zich ook te gedragen zoals verwacht mag worden van een fonds dat over klantengelden beschikt. Het is ons bekend dat de reisbranche zich vaak mateloos ergert aan de opstelling en communicatie van het Calamiteitenfonds. En niet zonder reden.
Orkaan Irma
Het is vandaag 12 september 2017 en op de site van het Calamiteitenfonds valt het volgende o.a. te lezen:
“Orkaan Irma raast door het Caribisch gebied. De orkaan gaat op dit moment over St-Maarten. De exacte baan blijft onzeker”. De orkaan kan grote invloed hebben op de reis en het verblijf. Touroperators zijn verplicht alle maatregelen te nemen om voor de veiligheid van hun klanten te zorgen. Ze moeten vooral niet wachten op een besluit van het Calamiteitenfonds”.
Verwachting
Het moge duidelijk zijn dat de reisorganisatie altijd verplicht is hulp en bijstand te verlenen en een zorgplicht kent. Van het Calamiteitenfonds dat zich op haar site slechts lijkt te richten op de reisorganisatie, mag echter ook het één en ander verwacht worden. Duidelijkheid en transparantie voor de consument. Nu na 6 dagen mag de reiziger op zijn minst verwachten dat het Calamiteitenfonds up-to-date is. Er is echter niets te vinden. Nogmaals: Het geld is opgebracht door de consument.
ANVR
Het Calamiteitenfonds had wel een noodnummer voor de touroperator beschikbaar gesteld. Men mag zich echter afvragen wat het fonds hiermee wilde afgeven. Hulp? Als het fonds gebeld was, wat zou ze dan doen?
Calamiteitencommissie
De leden van de calamiteitencommissie die de besluiten nemen om tot een dekkingsbeperking, uitkeringsvatbare situatie te komen of een dreigende calamiteit afkondigen dienen zich pro-actiever op te stellen. Weliswaar roept de voorzitter de commissie bijeen, maar na een dergelijke ramp mag de commissie ons inziens aangesproken worden. Ook zij hebben een zorgplicht en dienen verantwoording te nemen. Leverde de ANWB geen commissielid? Is een afgevaardigde van Buitenlandse Zaken niet aanwezig?
Garantieregeling
In de garantieregeling van het fonds staat dat er tot een dekkingsbeperking (vlg. dit met een negatief reisadvies), een uitkeringsvatbare situatie of een dreigende calamiteit kan worden besloten. Niets gezien van dit alles. Bij de dreigende calamiteit staat letterlijk beschreven: ‘ denk bijvoorbeeld aan een in kracht toenemende naderende orkaan die zeer waarschijnlijk de infrastructuur ernstig zal ontwrichten. ReisRecht neemt aan dat men de vergadering van de calamiteitencommissie nog moest beleggen, of nog aan het praten is of over onvoldoende informatie beschikt. Ook in dat geval mag verwacht worden dat de consument die bij boeking wel naar de site verwezen wordt om van de garantieregeling kennis te nemen, berichten over de stand van zaken kan vinden.
ANVR II
In het verleden is binnen de ANVR vaak genoeg gesproken over opties ten aanzien van SGR en het Calamiteitenfonds. Men wilde, kon of durfde echter niet. Van de belangenorganisatie mag daarom ook meer verwacht worden. Kom op voor de branche en zorg ervoor dat op zijn minst de consument bediend wordt en er duidelijk gecommuniceerd wordt. Het is niet voor niets dat de kritiek weer de kop opsteekt.