Boetebeleid van staatssecretaris speelt airlines in de kaart.


29 januari 2014 om 08:55 door

Parlement met zelfde truc andermaal voor de gek gehouden.

29 januari 2014

De Tweede Kamer is gerustgesteld door de toezegging van de staatssecretaris dat zij boetes gaat opleggen aan airlines die verzuimen om compensatie te betalen aan passagiers wier vlucht ernstig vertraagd is.

Ten onrechte.

Wat betekent de toezegging om boetes op te leggen in de praktijk?
1. De staatssecretaris leunt achterover en wacht net zo lang totdat er een klacht van een individuele reiziger binnen komt.
2. De staatssecretaris toetst klachten aan haar eigen onverbindende beleid, waardoor het overgrote deel van die klachten ten onrechte ongegrond wordt verklaard en waardoor de klager feitelijk in de handen van commerciële bureaus wordt gedreven die er wél voor zorgen dat de reiziger zijn geld krijgt.
3. De zeldzame klachten die door de staatssecretaris uiteindelijk, soms na meerdere juridische procedures, gegrond worden verklaard worden in een onderonsje met de airline besproken, waarna de airline aan de passagier betaalt.

Conclusie
Uitgaande van de door de staatssecretaris in de praktijk gehanteerde werkwijze is de kans dat er daadwerkelijk een boete wordt opgelegd bijkans nihil. Er bestaat vanwege die werkwijze domweg geen aanleiding voor. Er zal dus vrijwel nooit een boete worden opgelegd, net zomin als dat (lees hier) in 2009 gebeurde, toen de mogelijkheid om boetes op te leggen wettelijk werd geregeld, en toen de staatssecretaris daar ook al (zie hier) goede sier mee maakte.

Daarbij, waarom zou de staatssecretaris een boete opleggen als ze ook een last onder bestuursdwang kan opleggen waarmee, i.t.t. de boete, de rechten van de reiziger – conform de opdracht van artikel 16 van Verordening 261/2004 – wél worden geëerbiedigd?En waarom zou de staatssecretaris een boete opleggen, nu zij de airlines daar achter de schermen feitelijk al van heeft gevrijwaard.  De staatssecretaris houdt het parlement, ten koste van de burger, dus met precies hetzelfde trucje keer op keer voor de gek en is daar anno 2014 wederom in geslaagd.

ReisRecht

Meer nieuws

Wij gaan door als u niet verder komt