ANVR laat zijn Leeuw brullen.


4 januari 2014 om 12:07 door

ReisRecht ontvangt verzoek om rectificatie.

4 januari 2014

Na de onthullingen over misleiding en onjuiste berichtgeving door de ANVR in de Telegraaf heeft de ANVR bij monde van advocaat en ANVR-huisjurist Nick de Leeuw per brief aan ReisRecht verzocht om aanpassing van haar artikel van 24 december 2013.

De ANVR wenst dat ReisRecht de volgende mededeling op zijn website plaatst:

“Ten onrechte hebben wij op onze website een bericht geplaatst waarbij wij meedelen dat de ANVR geen keurmerk is”. Op de website van Consuwijzer staat ANVR evenwel genoemd als keurmerk en is hierop onderzocht door de Raad van Accreditatie.

Wij hechten eraan onze eerdere mededeling over de ANVR in bovengenoemde zin aan te passen.
Reactie van ReisRecht:

Opmerking vooraf: ReisRecht vindt het opmerkelijk dat de ANVR formeel om rectificatie van een niet voor verspreiding bedoeld bericht vraagt, terwijl de ANVR zijn eigen misleidende en onjuiste berichten, die expliciet waren bedoeld voor verdere verspreiding, heimelijk heeft aangepast, zonder verdere kennisgeving, laat staan officiële rectificatie.

Keurmerken kunnen door iedereen worden afgegeven. Wel zijn er gespecialiseerde certificerende en keurende instellingen (cki’s) die certificaten uitgeven. Deze instellingen kunnen geaccrediteerd zijn.

Accreditatie wil zeggen dat de instellingen zelf ook zijn getoetst of ze aan bepaalde eisen voldoen. Bijvoorbeeld of ze onpartijdig en deskundig zijn. Pas dan krijgen ze een accreditatie. Dit biedt vertrouwen dat het keurmerk of het certificaat terecht is gegeven (Bron: rijksoverheid.nl).

Iedereen kan dus op elk willekeurig moment besluiten om een vereniging zoals de ANVR op te richten en een keurmerk in het leven te roepen.  Zo’n keurmerk vertegenwoordigt echter geen enkele waarde zolang de vereniging zichzelf, als instelling, niet heeft laten keuren. Dat wordt ‘accrediteren’ genoemd. Accreditatie wordt in Nederland verzorgd door de Raad voor Accreditatie.

De ANVR heeft in een bericht, dat expliciet bedoeld was voor persverspreiding, evident misleidende en onjuiste mededelingen gedaan over erkenning en goedkeuring door de Raad voor Accreditatie. De letterlijke tekst van het niet waarheidsgetrouwe ANVR-persbericht luidde:

“Reisbrancheorganisatie ANVR is nu officieel door de nationale accreditatie-instantie erkend en goedgekeurd als keurmerk.”

Anders dan de ANVR meent, wordt in het nieuwsbericht van ReisRecht van 24 december 2013 niet gesteld dat de ANVR geen keurmerk is (dat had trouwens wel gekund, de ANVR is als zodanig immers geen keurmerk, maar een organisatie die ‘het ANVR-keurmerk’ verleent; maar dat terzijde). Eveneens anders dan de ANVR meent, werd in het nieuwsbericht onder ‘keurmerk’ niet verstaan: het keurmerk dat door de ANVR aan zijn leden wordt verleend, maar: het RvA-keurmerk waaruit blijkt dat de ANVR is erkend en als keurmerk is goedgekeurd, zoals de ANVR in zijn oorspronkelijke persbericht brutaal beweerde.

Voor rectificatie zoals gewenst door de ANVR kan dan ook geen sprake zijn.

ReisRecht

Meer nieuws

Wij gaan door als u niet verder komt